Missfärgade tänder

Idag vet de flesta att kaffe och te ger gula och missfärgade tänder men det finns även andra saker som kan göra tänderna mörkare. Att tandhälsan är viktig vet alla, men att man själv kan bleka tänderna hemma och få ett vackert leende är det inte lika många som vet om. Här kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna till gula och missfärgade tänder.

Olika typer av missfärgningar och fläckar på tänderna

Vanligaste orsaken till missfärgade tänder beror på intag av mat och dryck som gradvis gör tänderna gulare eller mörkare. Mat och dryck som missfärgar tänderna är till exempel kaffe, te, cola, rödvin, blåbär och rödbetor. Även cigaretter och snus ger gula tänder samt vissa läkemedel. Det är framför allt väldigt varm eller kall mat och dryck som gör att missfärgningarna lättare tränger in i tanden eftersom porerna i emaljen öppnas upp. Därför kan det vara fördelaktigt att dricka med sugrör för att minska kontakten av drycken med tandytorna.

Tänderna kan också anta en grå-blå nyans och grå-blå toner beror oftast på intag av vissa läkemedel såsom antibiotika. Missfärgningar på grund av antibiotika drabbar oftare barn än vuxna och det är extra viktigt att man tar hand om tandhälsan under behandlingen och borstar tänderna noggrant.

Om man som barn fått i sig för mycket fluor kan tänderna se fläckiga ut. Det uppstår då vita, gula eller bruna fläckar på tänderna och kallas fluoros. Vid blekning kan du jämna ut färgskillnaderna så att hela tanden ljusas upp och tänderna blir jämnare vita. 

Vid skador i emaljen kan missfärgningarna gå djupare ner i tänderna. Du som har frätskador på emaljen bör inte bleka på egen hand utan bör uppsöka tandläkare.

Sist men inte minst är det normalt att tänderna blir mörkare med åren. Emaljen påverkas och slits med åldern och missfärgningarna kan då tränga djupare in än hos en person med helt kompakt emalj.

Missfärgade tänder, gula tänder - före och efter tandblekning

Vad man kan göra åt gula och missfärgade tänder?

Idag är det vanligt att bleka tänderna hemma eftersom det påverkar hur bra man trivs med sig själv. Generellt kan man säga att gula missfärgningar är lättare att bleka bort än de missfärgningar med grå-blå toner.

Vid hemmablekning kan du bleka antingen med gel och skenor som också är det sättet som tandläkaren bleker och är det mest effektiva sättet att bleka på. Denna metod är mycket effektiv för att ta bort missfärgningar på tänder och att göra gula tänder vita igen. Blekning med tandblekningspenna är en mildare form av blekning och passar bäst för de personer som blekt tidigare, har mindre missfärgningar eller väldigt ojämna tänder då skenor kan vara ett problem. När du uppnått önskat blekresultat an du njuta av ditt vackra leende i många år.

Vackert leende gör skillnad

Vackert leende gör skillnad

Visst minns vi själva när vi träffat någon som haft synbart missfärgade tänder av t.ex. rökning eller kaffe, och hur vi har reagerat. Kanske så känner vi omedvetet att den här personen blir någon annan pga sina missfärgade tänder, hade vi tyckt annorlunda om tänderna hade varit vackert bländande och vita?

Läs mer

Så fick bloggaren nytt drömleende

Så fick bloggaren nytt drömleende

Den populäre bloggaren tyckte tänderna var för gula. När Joel Lindblad prövade Dentaworks lät han läsarna följa förvandlingen till ett vitt leende.
– Nu är det kul att se sig själv i spegeln, säger han.

Läs mer

Så fick hon tillbaka sitt bländvita leende

Så fick hon tillbaka sitt bländvita leende

För mycket läsk och slarvigt tandborstande gav Hanna Björk gula tänder. Hon hade blekt tänderna tidigare, men med smärtsamma konsekvenser. Men när en vän erbjöd en ”superbra” kräm kunde hon inte tacka nej.

Läs mer

Börje fick vitare tänder på bara ett par dagar

Börje fick vitare tänder på bara ett par dagar

Börje Lantto, 55, upplevde att hans förkärlek för te och kaffe började synas på tänderna. Han såg en annons för tandblekning, men kände sig lite skeptisk. Efter ett par dagar såg han resultat.

Läs mer

Fick vita tänder - framför tv:n

Fick vita tänder - framför tv:n

Donny Arnstads svaghet för läsk hade gjort hans tänder missfärgade. Därför provade han att bleka tänderna hemma – medan han tittade på tv.
– Jag såg skillnad direkt efter första behandlingen, säger han.

Läs mer

Vitt leende trots en dosa snus per dag

Vitt leende trots en dosa snus per dag

Ronnie, 22, har snusat en dosa per dag i närmare sju år. Han upptäckte att tänderna hade blivit gulare och gjorde en hemmablekning.
– Jag känner mig mycket fräschare nu.

Läs mer

Hon fick vitare tänder – på 20 minuter

Hon fick vitare tänder – på 20 minuter

Philippa Christofi, 21, ville få lite vitare tänder, men var lite skeptisk mot hemmablekning.
Men när hennes mamma gick i god för Dentaworks blekning valde hon att prova.
– Jag blev verkligen överraskad över hur snabbt den fungerade, säger hon.

Läs mer

Magda:

Magda: "Det värsta jag vet"

Har du gula eller missfärgade tänder? Då går du inte hem hos dokusåpastjärnan Magdalena Reise. – En kille med gula tänder skulle behöva fixa till det innan han fick komma i närheten av mina läppar, säger hon.

Läs mer

"Tänderna blev nästan för vita"

Under lång tid rökte Bilal Elsaabi flera cigaretter varje dag. Ett beroende som satte sina spår i hans tänder. 
– Framförallt blev de gula och såg skitiga ut, säger han.
Bilal erkänner att han varit skeptisk till tandblekning innan han kom i kontakt med den nya succémetoden. Efter att ha testat tandblekningsmetoden har han dock ändrat sin uppfattning helt och hållet. 

Läs mer

Hemmablekning – bättre än klinik

Hemmablekning – bättre än klinik

Sandra Forsberg, 23, tyckte att hennes tänder började bli gula. Hon provade hemmablekning från Dentaworks.
– Jag trodde aldrig att man skulle få så bra resultat för så lite pengar. Jag är verkligen supernöjd, berättar hon.

Läs mer

Så snabbt fick Sanne vitare tänder

Så snabbt fick Sanne vitare tänder

Tandblekning från Dentaworks. Jag har använt 30 min åt gången, sammanlagt har jag nu använt det i 3 ½ timmar. Och jag märker verkligen redan skillnad. :)

Läs mer

Tandhygienistens bästa tips

Tandhygienistens bästa tips

Så kan du få vitt leende – på bara några dygn.
Här är hemmablekningmetoden tandhygienisten rekommenderar.
– Tuben är stor och innehåller mycket tandblekning, säger tandhygienisten Khadijeh Omar.

Läs mer

Fick vita tänder - med superpenna

Fick vita tänder - med superpenna

Många drömmer om ett vitt, fräscht leende. Nu kan du få Hollywood-vita tänder – med hjälp av en penna. 
– Jag var först skeptisk, men såg snabbt skillnad, säger Moris Lahdo

Läs mer

Så fick Lisa vita tänder igen

Så fick Lisa vita tänder igen

Lyxig champagne, fint vin och italiensk espresso. 
Livets goda satte till slut sina spår i Lisas tänder. 
– Med Dentaworks tandblekning kan jag fortsätta leva det liv jag älskar – och samtidigt ha kvar mitt vita leende, säger Lisa Althin, 31.

Läs mer

"Nu vågar man le igen"

Kaffet och teet höll på att förstöra hennes leende rejält. Då testade Paola Karlsson Dentaworks – och skräckleendet förvandlades till ett vitt smajl.
– Nu känns det jättebra, självförtroendet har fått en riktig boost, säger hon.

Läs mer

Tandblekning för studentekonomi

Att bleka tänderna hos tandläkaren var det inte tal om, inte med en studentekonomi. Jag bestämde mig istället för att prova på Dentaworks. Ett mer ekonomiskt alternativ som dessutom fungerade!

Läs mer

Så fungerar tandblekning

Tandblekning är en process som gör tändernas färg ljusare och vitare genom en oxidationsprocess. Med tandblekning kan vi få kritvita tänder och ett vackrare leende som inte bara förbättrar vårt utseende, utan ger oss bättre självkänsla och påverkar hur vi uppfattas av människor i vår närhet. Det kan låta som trolleri, men det är ren vetenskap.

Läs mer

Tandblekning hemma

Tandblekning hemma blir allt mer populärt. Istället för att behöva gå till tandläkaren och spendera tusentals kronor på tandblekning kan du nu få vitare tänder genom att bleka hemma. Det är billigt, enkelt och snabbt – och du kan bleka när du vill.

Läs mer

Vita fläckar på tänderna

Vita fläckar på tänderna kan vara något man haft hela livet eller något som uppkommit plötsligt och de kan försvinna de lika snabbt av sig själv som de uppkom.

Läs mer

Bleka tänderna hemma - 5 tips hur du gör det själv

Vitt leende och vackra vita tänder ser vi varje dag och det är ett enkelt sätt att känna sig fräsch. Det finns idag säkra metoder för att själv bleka tänderna hemma och det är både enkelt och mycket billigare än hos tandläkaren. Här kommer 5 tips för att få ett strålande resultat vid hemmablekning.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av fantastiska erbjudanden och rabatter.